Ouders/Volwassenen

Kies hieronder uit de opties ouderbegeleiding, individuele begeleiding volwassenen of de cursus Intense Ouders

Ouderbegeleiding

Wanneer je als ouder tegen grenzen aanloopt bij de opvoeding van je hoogbegaafde kind, is meestal de eerste reactie om te denken dat het ligt aan de moeilijkheid of de ingewikkeldheid van je kind. Hoogbegaafdheid brengt een enorme intensiteit met zich mee, maakt dat sociaal niet altijd alles even makkelijk loopt en kan ook op school problemen geven omdat het onderwijs niet past bij wat jouw kind nodig heeft. Natuurlijk is het heel erg belangrijk om te kijken op welke manier je kind beter kan gedijen en hoe jij dat als ouder het beste kunt faciliteren. Maar ook kan het zijn dat je eigen grote gevoeligheid er doorheen speelt, dat jij dingen vanuit jouw eigen jeugd op je kind projecteert, of dat jij bepaalde overtuigingen hebt die niet bij jouw kind passen (lees ook mijn artikel ‘Ruimte en Grenzen’). Een hoogbegaafd kind vraagt erom dat de mensen van wie het afhankelijk is, out of the box durven te denken. En daar is moed voor nodig.

Daarnaast gaan ouders zichzelf niet zelden schoorvoetend vragen stellen over hun eígen hoogbegaafdheid en vallen daarmee puzzelstukjes uit hun leven eindelijk op hun plek, naast dat dat ook een periode van verwarring kan betekenen (zie begeleiding van volwassenen).
Om de hoogbegaafdheid van je kind(eren) echt te kunnen omarmen, zul je ook je eigen hoogbegaafdheid moeten gaan erkennen en dat is een proces op zich.

Relatievragen
Als ouder van een hoogbegaafd kind loop je echter niet alleen tegen je eigen grenzen aan, maar soms ook tegen de grenzen van je omgeving óf die van je relatie als ouders met elkaar omdat er vaak zo weinig ruimte over blijft om goed met elkaar in verbinding te blijven. Gezamenlijk opvoedingsvragen blijken dan soms onderlinge afstemmingsvragen te zijn.
Als ouders zit je niet altijd op een lijn, je verwacht dingen van de ander die misschien niet altijd waargemaakt kunnen worden en daardoor kan het zijn dat je teleurgesteld raakt in je partner. Het kan ook zijn dat je fundamenteel andere ideeën over opvoeding blijkt te hebben en dat dit zijn weerslag heeft op jullie relatie en op het hele gezin. Hoe dan ook worden er tijdens het opvoeden van je kinderen pijnplekken aangeraakt. Niet alleen door de kinderen, maar óók door je partner.

Ouderbegeleiding beslaat daarom vaak niet alleen de initiële opvoedingvraagstukken maar ook de onderlinge relatie van ouders met elkaar. In de begeleiding beginnen we met ontknopen wat nu precies wat is; waar gaat het om het kind, waar om praktische invulling van de opvoeding, en waar gaat het om onderliggende relationele struikelblokken. Van daaruit zoemen we verder in. Het doel is altijd om zowel meer uitgelijnd tot elkaar te komen en weer te verbinden, als ook om praktisch handen en voeten aan opvoedingsvragen te geven.
Bemiddeling
Soms lukt het echt niet meer om elkaar te bereiken en verharden de standpunten zich. Mogelijk hebben jullie besloten om uit elkaar te gaan en zoek je iemand om dat proces te begeleiden. Of je bent al een tijdje uit elkaar maar blijft desondanks conflict ervaren, bijvoorbeeld met betrekking tot de omgang met jullie kinderen. Hoewel ik geen officiële mediator ben, heb ik inmiddels ervaren dat het binnen mijn bereik ligt om in zo’n geval beide partijen weer op een lijn te krijgen en te werken aan afspraken rondom hun gemeenschappelijk belang. Wanneer gewenst, komen deze afspraken officieel op papier met een handtekening eronder.

Individuele begeleiding volwassenen

Wanneer je als volwassene ontdekt dat je hoogbegaafd bent, kan je het gevoel krijgen dat je je hele geschiedenis moet herschrijven; alles komt ineens in een ander daglicht te staan. De impact die dat kan hebben, is gelijk aan die van andere life-events (geboorte, dood, ziekte, verhuizing, veranderen van werk of ontslag) en minstens net zo existentieel. Je snapt ineens waarom je je tijdens je schooltijd voelde en gedroeg zoals je deed, je begrijpt je perfectionisme en faalangst ineens, weet nu waarom jij van dingen vaak een groter punt maakt dan anderen en waarom je je kapot ergert aan collega’s (of leidinggevenden) op je werk omdat zij dingen niet zien zoals jij ernaar kijkt. En je kan jezelf vragen gaan stellen over je toekomst, je relatie, je werk. Kortom, alles lijkt ineens op losse schroeven te staan en het duurt best een tijd voordat al dat opgewaaide stof is neergedwarreld. Ook kan het gevoelens van verdriet en boosheid losmaken. Omdat je je nooit gezien hebt gevoeld en je nooit begrepen hebt geweten, en je je afvraagt hoe anders het had kunnen zijn wanneer je het wel had geweten.

Het kan ook zijn dat je al langer van jezelf weet dat je hoogbegaafd bent, maar dat je telkens blijft vastlopen op dezelfde thema’s. Dat kan bijvoorbeeld gaan om werksituaties maar ook om steeds terugkerende issues in relaties, zowel vriendschappelijk als in partnerschap. Ook als hb-er heb je natuurlijk levensvragen, maar de manier waarop je die stelt, of de manier waarop je daarmee omgaat kan anders zijn dan van andere ‘gewone’ mensen. Het luistert nauwer, het ligt gevoeliger. En dat geldt ook voor degene bij wie je begeleiding zoekt; dat kan niet zomaar iedereen zijn.

De meeste hoogbegaafden stellen hoge eisen aan kwaliteit, zijn al vaker teleurgesteld in hulpgevende professionals en hebben geconcludeerd dat ze het dan maar beter zelf kunnen oplossen. Om die reden kan het een uitkomst zijn om begeleiding te zoeken bij iemand die het hele proces snapt en herkent en die daarnaast stevig is opgeleid om die begeleiding te kunnen bieden. Ik ben er zelf pas op latere leeftijd achter gekomen dat ik hoogbegaafd ben en dat heeft heel wat innerlijke beweging gebracht terwijl er tegelijkertijd ook heel wat kwartjes vielen. Dat is een intensief proces van jaren geweest en heel af en toe valt er zelfs nu nog wel eens een kwartje.

Intense ouders! (in-de-spiegel-kijken)

Ben jij ouder van een of meer hoogbegaafde kinderen? Zit je wel eens bij de pakken neer omdat je niet meer weet hoe je het moet aanpakken? Mist er flow in je gezin of is er (te) veel conflict? Ontploft je huis van half-afgemaakte experimenten, wil je (te) veel tegelijk voor elkaar krijgen, staat je leven in het teken van het managen van het onderwijs, de muzieklessen en de sportclubjes van je kinderen, en probeer je je werk ook zo goed mogelijk te doen? En vraagt je je partnerrelatie daarnaast ook nog om onderhoud? Weet dan dat je niet de enige bent die zichzelf hierin (in periodes) volledig kwijt is.

Veel ouders voelen zich alleen als het gaat om de opvoeding van hun hoogbegaafde kinderen. Hb-ers ontwikkelen zich nu eenmaal anders (asynchroon) en vaak ook sneller, zijn gevoeliger en vaak extremer in gedrag en emoties. Als ouder herken je bovendien veel in je kinderen en daardoor raakt het je ook meer, waardoor het gezinsleven regelmatig intenser is dan bij die rustige buren. Of gewoon heel anders dan bij die van je vrienden. Ouders van hoogbegaafde kinderen zijn zelf immers ook vaak intens.

Zonder meteen therapie of langdurige begeleiding te willen of nodig te hebben, kan het toch fijn zijn om je verder te verdiepen in het opvoeden van je hb-ers. Het sparren met andere ouders kan daarbij heel behulpzaam zijn. Daarom organiseer ik speciaal hiervoor een serie van 4 ouderbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn niet voor mensen die aan de oppervlakte willen blijven want we gaan echt de diepte in. Dus geen gepraat over wat er niet goed is aan je kind, niet doorzeuren over praktische zaken, maar echt in de spiegel kijken. Wat definieert jou als ouder? Hoe kijk jij naar hoogbegaafdheid bij je kinderen maar ook bij jezelf? Hoe raakt het gedrag van jouw kind jou? Welke gevoelens roept dat op en (h)erken je die? Ben jij in staat om grenzen te trekken en de leiding te nemen en op welke manier doe je dat? En zo niet, waar ligt dat aan? Op welke manier zou je een volgende stap willen zetten?
Deze vragen en meer komen aan bod.

Tijdens deze bijeenkomsten is er zeker ruimte voor uitwisseling maar ik maak ook gebruik van verschillende (werk)vormen. Daarbij confronteer ik en spiegel ik je op een liefdevolle manier, zodat je met meer inzicht weer naar huis gaat.

Intense Ouders!
Vier bijeenkomsten op doordeweekse avonden van 19.30u tot 21.15u.
Voor wie: ouders van hb-ers, die de diepte in willen
Waar: Bij Lichtblauw in Villa Xaverius, Driebergen
Deelnemers: maximaal 6
Wanneer: op dit moment staat er geen Intense Ouders gepland.
Investering: 175 euro, 125 euro voor de tweede ouder.

Aanmelden kan via het contactformulier.