Suzanne

Lichtblauw is het resultaat van een persoonlijke ontwikkelingsweg die mij, Suzanne van Haaften, hier heeft gebracht. Met een rugzak vol levenservaring en opleidingen, ben ik begin 2014 gestart met mijn eigen praktijk waarin ik nu begeleiding bied bij (levens)vragen met betrekking tot hoogbegaafdheid, kleine en grote opstellingen begeleid en daarnaast met het lichaam werk.

Ik ben ooit begonnen als natuurvoedingskundige op het gebied van kindervoeding, werkzaam bij ‘het Kindertherapeuticum’ en in een eigen praktijk. Daar kwam toen ook docentschap bij aan de opleiding ‘Natuurvoedingskundige’ bij Kraaybeekerhof in Driebergen. Eenmaal studieleider van diezelfde opleiding, heb ik mijn voedingspraktijk opgegeven om mij helemaal te kunnen richten op het lesgeven en het managen. Uiteindelijk gaf ik leiding aan het hele opleidingscentrum.

Waar ik mij in mijn ‘eerdere’ leven vooral toelegde op de verzorging en gezondheid van het fysieke lichaam (zowel bij volwassenen als kinderen), kenmerkte zich mijn toewijding altijd op het ‘tussen de regels door lezen’. Mijn interesse ging vooral uit naar de vraag: wat is er nou toch echt aan de hand? 

Ondanks meerdere opleidingen op het gebied van voeding en gezondheid, ging het mij steeds om de onderliggende thema’s: zorgen voor jezelf, vertrouwen hebben in jezelf en je kind, echt naar binnen durven kijken, het waarom achter gevoel en gedrag (zowel bij volwassenen als bij kinderen), welke trauma’s spelen hierbij, wat belemmert het gelukkig zijn? Op die manier heb ik gedurende mijn leven ook steeds naar binnen gekeken in mijzelf, waarbij het kijken steeds meer ‘ervaren’ werd. De laatste jaren werd het me in toenemende mate duidelijk dat ik mij alleen nog maar dáármee bezig wil houden: met de vraag achter de vraag, dat wat wezenlijk is.

Op enig moment in mijn leven diende het thema ‘hoogbegaafdheid’ zich dringend aan en heeft een prominente plek in mijn werk gekregen. Als moeder van (uitzonderlijk) hoogbegaafde kinderen (waarvan de jongste al snel vastliep in het onderwijs), weet ik als geen ander wat je tegenkomt in de opvoeding, de intensiteit die dat met zich meebrengt en hoe je daarin tegen je eigen overtuigingen en grenzen kunt aanlopen. En hoe je jezelf als ouder in de loop van de tijd vragen gaat stellen over je éigen hoogbegaafdheid. Om die reden ben ik destijds de opleiding tot GelukkigHB- begeleider gaan volgen.

In de loop van de jaren is de begeleiding die ik bied steeds meer individueel gericht geworden (en dus steeds minder in groepsverband). Vragen van ouders over opvoeding hebben zich uitgebreid tot ook -of éigenlijk- een begeleidingsvraag over hun relatie die niet meer stroomt. Ik heb mij daarnaast verder geschoold en gebruik nu ook systemisch werk (familie-opstellingen) in mijn praktijk, een bijzonder verhelderende methode om inzicht te krijgen in verborgen dynamieken in leven en relaties. En sinds een tijdje is de cirkel rond: ik ben het lichaam weer bij mijn werk gaan betrekken. Het gaat nu niet meer om fysieke voeding, maar vooral over emotionele gezondheid; hoe bewoon ik mijn lijf? Eigenlijk gaat het in mijn werk (en mijn leven) steeds over de vraag hoe het meest wezenlijke van het menszijn tot uitdrukking kan komen. Een weg die ik in de loop van jaren zelf ook heb gelopen. En die ongetwijfeld nog niet klaar is.

Lichtblauw is de kleur van een wolkenloze lucht; die eindeloze ruimte waar we in kunnen opgaan als we op ons rug in het gras liggen en naar boven kijken. Die ruimte en de vreugde daarvan deel ik graag met anderen.

Daarom: Lichtblauw, ruimte voor jou!