Lichtblauw is…

Lichtblauw is het resultaat van een persoonlijke ontwikkelingsweg die mij, Suzanne van Haaften, hier heeft gebracht. Met een rugzak vol levenservaring en opleidingen, ben ik begin 2014 gestart met mijn eigen praktijk waarin ik nu begeleiding bied bij (levens)vragen met betrekking tot hoogbegaafdheid, voor kinderen/jeugd, hun ouders en volwassenen in het algemeen.

Ik ben ooit begonnen als natuurvoedingskundige op het gebied van kindervoeding, werkzaam bij ‘het Kindertherapeuticum’ en in een eigen praktijk. Daar kwam toen ook docentschap bij aan de opleiding ‘Natuurvoedingskundige’ bij Kraaybeekerhof in Driebergen. Eenmaal studieleider van diezelfde opleiding, heb ik mijn voedingspraktijk opgegeven om mij helemaal te kunnen richten op het lesgeven en het managen. Uiteindelijk gaf ik leiding aan het hele opleidingscentrum.

Waar ik mij in mijn ‘eerdere’ leven vooral toelegde op de verzorging en gezondheid van het fysieke lichaam (zowel bij volwassenen als kinderen), kenmerkte zich mijn toewijding altijd op het ‘tussen de regels door lezen’. Mijn interesse ging vooral uit naar de vraag: wat is er nou toch echt aan de hand? Ondanks meerdere opleidingen op het gebied van voeding en gezondheid, ging het mij steeds om de onderliggende thema’s: zorgen voor jezelf, vertrouwen hebben in jezelf en je kind, echt naar binnen durven kijken, het waarom achter gevoel en gedrag (zowel bij volwassenen als bij kinderen), welke trauma’s spelen hierbij, wat belemmert het gelukkig zijn?Op die manier heb ik gedurende mijn leven ook steeds naar binnen gekeken in mijzelf, waarbij het kijken steeds meer ‘ervaren’ werd. De laatste jaren werd het me in toenemende mate duidelijk dat ik mij alleen nog maar dáármee bezig wil houden: met de vraag achter de vraag.

Uiteindelijk diende het thema ‘hoogbegaafdheid’ zich dringend aan in mijn leven en nu dus ook in mijn werk, waarmee alles op zijn plek is gevallen. Als moeder van (uitzonderlijk) hoogbegaafde kinderen (waarvan de jongste al snel vastliep in het onderwijs), weet ik als geen ander wat je tegenkomt in de opvoeding, de intensiteit die dat met zich meebrengt en hoe je daarin tegen je eigen overtuigingen en grenzen kunt aanlopen. En hoe je jezelf als ouder in de loop van de tijd vragen gaat stellen over je éigen hoogbegaafdheid. Om die reden ben ik de opleiding tot GelukkigHB- begeleider gaan volgen, met de intentie om mij naast het faciliteren van de GelukkigHB groepen voor kinderen ook toe te leggen op het begeleiden van ouders bij de opvoeding van hun hoogbegaafde kinderen, volwassenen (ook senioren) en natuurlijk hoogbegaafde kinderen individueel, waaronder ook kinderen die zijn uitgevallen op school.

In de loop van de tijd is de begeleiding die ik bied steeds meer individueel gericht geworden (en dus steeds minder in groepsverband). Vragen van ouders over opvoeding breiden zich momenteel steeds meer uit tot ook -of éigenlijk- een begeleidingsvraag over hun relatie die niet meer stroomt. Ik heb mij daarnaast verder geschoold en gebruik nu ook systemisch werk (familie-opstellingen) in mijn praktijk, een bijzonder verhelderende methode om inzicht te krijgen in verborgen dynamieken in leven en relaties.

Lichtblauw is de kleur die we associeren met de geboorte van een jongetje. Ik draag de naam van mijn praktijk op aan mijn prachtige nakomertje. Hij heeft mij ertoe gebracht om echt die dingen te gaan doen waar ik goed ik ben en die ik heel erg leuk vind.
Lichtblauw is ook de kleur van een wolkenloze lucht; die eindeloze ruimte waar we in kunnen opgaan als we op ons rug in het gras liggen en naar boven kijken. De ruimte en de vreugde die ik nu ervaar, deel ik graag met anderen.

Daarom: Lichtblauw, ruimte voor jou!

Suzanne van HaaftenSuzanne