Mijn onvoorspelbare hoogbegaafde kind…

juli 2018

Typisch voorbeeld van het voorspelbare onvoorspelbare gedrag van een hoogbegaafd kind 😉

We gaan naar paardrijden, hij heeft zin. So far so good. Onderweg is er gedoe in de auto over het volume van mijn stem terwijl ik meezing met de muziek van de radio. Het is hem te hard, en bovendien vond hij het liedje ook al stom. Ik zet de radio uit, geërgerd door het gezeur. Stemming bedorven. Nu heeft mannetje geen zin meer in paardrijden.

Hij weigert erop te gaan, blijft liggen in het zand want dat ligt zo lekker. Ondertussen zit ik aan de kant met een knoop in mijn buik die ik probeer te ontknopen. Gelukkig is de paardrij-juf geduldig én stevig. Ondanks dat voel ik me opgelaten en vind ik het lastig om los te laten. Niet dat het me erom gaat dat hij leert rijden, het enige doel van deze lessen is bekrachtiging van mijn zesjarige zoon. En dan mag hij ook wel eens dwars gaan.

De knoop in mijn buik is opgebouwd in de loop van de tijd, door alle (vele) momenten van zijn onaangepaste gedrag in gezelschap van anderen. Wat kom je jezelf dan tegen als ouder met verwachtingspatronen, irritatie, willen voldoen aan, schaamte, minderwaardig voelen en ga zo maar door. En dan de kunst om te leren het bij jezelf te houden, al die vervelende gevoelens zijn immers van jou, alleen maar getriggerd door het gedrag van je kind.

Het hoogbegaafde kind weet feilloos op jouw knoppen te drukken, beter dan wie dan ook. Door zijn (of haar) superintense gedrag is hij voortdurend ‘veel’: veel in praten, veel in vragen, veel in fantasie, veel in pijntjes, veel in verdriet, veel in boosheid en veel in geluksgevoelens. Dat worden ook wel de ‘over-exitabilities’ genoemd, kenmerken behorend bij hoogbegaafdheid.
Herken jij deze gevoelens van jezelf als ouder, getriggerd door je hoogbegaafde parel?
Ps: met deze les kwam het, op het laatst, toch nog goed. 😉

#hoogbegaafdheid #hbkind #paardrijden #slechthumeur #ouderschap #overexiteabilities #hoogbegaafdkind #paarden #paardrijles #paardrijden #paardenkind #advies #coaching #hetbijjezelfhouden #jekomtjezelftegen #lichtblauwvoorjou #lichtblauw