Voel je je als hoogbegaafd meisje soms sociaal ongemakkelijk omdat je andere dingen leuk of interessant vindt dan de meeste vriendinnen waarmee je omgaat? Vat je dingen veel serieuzer op dan je leeftijdgenoten? Wil je soms je slimmigheid verbergen om niet al te veel op te vallen? Ervaar je de dingen genuanceerder dan je vriendinnen en heb je het gevoel dat je het daarover niet met hen kan hebben? Gaat er veel om in je hoofd waar je moeilijk woorden voor kunt vinden? Ervaar je stress doordat je je vaak moet aanpassen? Ben je bang om buiten de groep te vallen omdat je voelt dat je niet hetzelfde bent als de andere mensen uit je klas/groep? Zou je wel eens willen sparren met andere meiden, die dit misschien herkennen?

Hoogbegaafde meisjes hebben, vaker nog dan jongens, het vermogen om zich aan te passen aan en niet op te vallen in de grotere groep op school of bij het sporten. Dit kost hen vaak veel energie waardoor zij zich snel moe kunnen voelen, vaker overprikkeld en gehumeurd raken, of stemmingswisselingen ervaren die zij zelf niet begrijpen. Onder invloed van de hormonale veranderingen op deze leeftijd komt veel onder hoogspanning te staan. Dit geldt voor alle tieners, maar zeker voor hoogbegaafde tieners, die alles vaak veel intenser voelen en ervaren dan anderen. Door de heftigheid van gevoelens kan het verlangen om niet af te willen afwijken sterker worden en de aanpassing groter. Dit kan een (enorme) interne frictie geven.

In een serie van 8 bijeenkomsten kunnen de meiden met elkaar uitwisselen, herkenning ervaren en vooral ook lol maken. Dit doen we met behulp van diverse werkvormen en natuurlijk in overleg met elkaar. Het doel is niet om de zwaarte in te gaan -hoewel er zeker ruimte is voor alle gevoelens in welke vorm ook- maar juist door te samen zoeken naar meer ruimte en ‘lichtheid’.

Data (steeds op vrijdagen):
13 en 27 maart
17 april
8 en 29 mei
12 en 26 juni
10 juli

Tijden:
17 tot 18.30

Kosten:
€ 210,- (incl btw) voor 8 bijeenkomsten, inclusief drinken & snacks

Voor meiden van 10 tot 14 jr (ongeveer).
De groep gaat door bij minimaal 3 deelnemers en er is plek voor maximaal 6.

Suzanne van HaaftenTienermeiden!