“In één menselijk wezen bevinden zich vele andere wezens, allen met hun eigen waarden, motieven en wil. Sommige psychologische wetenschappen raden aan dat we deze wezens tegenhouden, tellen, benoemen en in een keurslijf dwingen tot ze voortschuifelen als onderworpen slaven. Maar hierdoor zou de dans van de wilde lichtjes in de ogen van een vrouw worden afgebroken; hierdoor zouden haar vurige bliksemstralen worden tegengehouden, al het vonken schieten worden verhinderd. Liever dan haar natuurlijke schoonheid te bederven, is het onze taak voor al deze wezens een wild gebied te creëren, waarin de kunstenaars onder hen kunnen scheppen, de minnaars minnen, de helers helen.” (De Ongetemde Vrouw, Clarissa Pinkola Estés)

Het alledaagse leven als moeder, dochter, zus, vriendin, liefdespartner, collega of zelfstandige slokt een groot deel van onze energie op. We spelen onze rollen met verve, geven de mensen om ons heen wat zij van ons verwachten. Vrouwen kunnen uitstekend aanvoelen wat er van hen gewild wordt en leveren (meestal) wat men -van dichtbij of veraf- vraagt zonder erover na te denken. Ze zorgen vooral voor anderen in plaats van zichzelf. Ze willen niet afgewezen worden, willen niet teleurstellen, niet ‘mannelijk’ overkomen, geen kenau zijn, niet dominant gevonden worden, niet hysterisch doen, niet uit de toon vallen en voorál niet teveel zijn. Als hoogbegaafde vrouw struikel je ook nog eens over je extreme aanpassingsvermogen, je perfectionisme, faalangst, sensitiviteit en (hyper)intensiteit. En intens zijn, oei, dat is pas echt not done. 

Zonder het te beseffen hebben we ons gevoegd in de beperkte stereotypen over vrouwzijn en vrouwelijkheid, die in het culturele dna (en onze cellen) zit ingegoten, ook al zijn de tijden veranderd. Meisjes zijn nog steeds lief, mooi, grappig, schattig, meegaand, zorgzaam, bescheiden, passen zich aan en steken hun hoofd niet boven het maaiveld uit. Als ze dat wel doen, dan betalen ze daar meestal een prijs voor (niet voor niets bijvoorbeeld worden hoogbegaafde meisjes vaker dan jongens niet herkend op school). Of meisjes gedragen zich jongensachtig, zijn dan een van de ‘guys’ en sluiten daarmee hun zachtheid en intuïtie af. We hebben geleerd onze vleugels in te vouwen en ons te voegen. We wachten op toestemming van buitenaf om onszelf te mogen zijn en die toestemming komt zelden. We nemen daarmee genoegen omdat, ach, we zijn de slechtsten niet; we zijn tenslotte ook nog in staat om overal het beste van te maken. En zien dat misschien wel als een van onze beste eigenschappen. Maar ondertussen raken we steeds meer uitgeput en uitgeblust; we raken geestelijk, emotioneel en energetisch ondervoed.

Wie ben je voorafgaand aan alle rollen die je speelt? Herinner je je dat nog? Waarmee identificeer jij je wanneer je ze aflegt? Wat blijft er dan over? Weet jij nog welke verlangens er diep in jou huizen? Kan je ze nog voelen en durf je die verlangens ook daadwerkelijk te manifesteren? Durf jij te stoppen met wachten en jezelf de ruimte te geven? Trek je duidelijke grenzen ten aanzien van de dingen die je níet wilt? Durf je dominant en intens te zijn als je daar zin in hebt? Wil je je levenskracht (en -lust) weer vieren? 

De heks in je los te laten en je leven te toveren?

Juist nu is vrouwelijke kracht harder nodig dan ooit. Het enige dat we hoeven te doen, is onze beperkende overtuigingen onder de loep te nemen en onszelf daarna toestemming geven ze los te laten. En in het diepe te springen.

Wat gaan we doen?

In een serie van 6 bijeenkomsten gaan we onder andere aandacht besteden aan de volgende onderwerpen:

  • Welke rollen speel je? Wat wil je laten gaan?
  • Zakken in je onderbuik; angst & levenskracht
  • Wek het meisje in jezelf: Manifesteren
  • Heks als archetype; durf je haar te uit te nodigen?
  • Intuïtie aanboren; wat klopt en wat niet?
  • De magie van timing
  • Grenzen aanbrengen en verleggen
  • Geven en ontvangen
  • Jezelf toestemming geven om te léven

Tijdens de bijeenkomsten is er ruimte voor alles wat zich aandient. We gaan dit doen op de vrouwelijke manier; rommelig, rond, intuïtief, flexibel, zacht, maar ook hard, wild, soms doelgericht, soms meebewegend. Kortom, we maken gebruik van wat alles wat er is en wat ieder van ons meebrengt. En meer.

Werkvormen zouden kunnen zijn;

Spreken en luisteren (vrouwencirkel)

Stilte/naar binnen keren

Beweging/naar buiten richten

Visualiseren/collages maken

Schrijven

Wandelen

Zingen

Lichaamswerk

Intentiewerk

Werken met hulpbronnen

Daarnaast doen we tijdens elke bijeenkomst één opstelling, zodat elke vrouw een keer een eigen vraag -aansluitend bij het thema Intense Vrouw- in kan brengen. Alle vrouwen representeren in de opstellingen van de andere vrouwen. Ook als representant worden dingen aangeraakt in jou waarmee je weer verder kunt.

Voor wie?

Er is plek voor 6 intense vrouwen. Ben je eraan toe om stappen te zetten in je leven en ben je bereid je daarbij buiten gebaande paden te bewegen? Ben je niet bang om te spiegelen én zelf in de spiegel te kijken? Wil je jezelf zichtbaar maken in kracht en kwetsbaarheid? Dan is deze serie voor jou.

We zullen kijken naar verlangens en belemmeringen; naar dat wat je graag wilt en dat wat jou (nog) tegenhoudt om het leven vol te nemen én te ontvangen. We bewegen ons op het snijvlak van psychologie en spiritualiteit (in breedste zin). Daarvoor openstaan is dus een must.

Wanneer?

We komen bij elkaar op 6 vrijdagen van 15.30u tot 20.30u

Data: 1/4, 15/4, 13/5, 3/6,17/6,1/7

Tijdens de bijeenkomst eten we met elkaar een potluck (iedereen brengt wat mee). 

Voor soep, thee en koffie en wat lekkers erbij wordt gezorgd.

Kosten

Jouw investering is € 350,- voor 6 bijeenkomsten, inclusief btw.

Suzanne van HaaftenIntense Vrouwen