Wanneer je als volwassene ontdekt dat je hoogbegaafd bent, kan je het gevoel krijgen dat je je hele geschiedenis moet herschrijven; alles komt ineens in een ander daglicht te staan. De impact die dat kan hebben, is gelijk aan die van andere life-events (geboorte, dood, ziekte, verhuizing, veranderen van werk of ontslag) en minstens net zo existentieel. Je snapt ineens waarom je je tijdens je schooltijd voelde en gedroeg zoals je deed, je begrijpt je perfectionisme en faalangst ineens, weet nu waarom jij van dingen vaak een groter punt maakt dan anderen en waarom je je kapot ergert aan collega’s (of leidinggevenden) op je werk omdat zij dingen niet zien zoals jij ernaar kijkt. En je kan jezelf vragen gaan stellen over je toekomst, je relatie, je werk. Kortom, alles lijkt ineens op losse schroeven te staan en het duurt best een tijd voordat al dat opgewaaide stof is neergedwarreld. Ook kan het gevoelens van verdriet en boosheid losmaken. Omdat je je nooit gezien hebt gevoeld en je nooit begrepen hebt geweten, en je je afvraagt hoe anders het had kunnen zijn wanneer je het wel had geweten.

Het kan ook zijn dat je al langer van jezelf weet dat je hoogbegaafd bent, maar dat je telkens blijft vastlopen op dezelfde thema’s. Dat kan bijvoorbeeld gaan om werksituaties maar ook om steeds terugkerende issues in relaties, zowel vriendschappelijk als in partnerschap. Ook als hb-er heb je natuurlijk levensvragen, maar de manier waarop je die stelt, of de manier waarop je daarmee omgaat kan anders zijn dan van andere ‘gewone’ mensen. Het luistert nauwer, het ligt gevoeliger. En dat geldt ook voor degene bij wie je begeleiding zoekt; dat kan niet zomaar iedereen zijn.

De meeste hoogbegaafden stellen hoge eisen aan kwaliteit, zijn al vaker teleurgesteld in hulpgevende professionals en hebben geconcludeerd dat ze het dan maar beter zelf kunnen oplossen. Om die reden kan het een uitkomst zijn om begeleiding te zoeken bij iemand die het hele proces snapt en herkent en die daarnaast stevig is opgeleid om die begeleiding te kunnen bieden. Ik ben er zelf pas op latere leeftijd achter gekomen dat ik hoogbegaafd ben en dat heeft heel wat innerlijke beweging gebracht terwijl er tegelijkertijd ook heel wat kwartjes vielen. Dat is een intensief proces van jaren geweest en heel af en toe valt er zelfs nu nog wel eens een kwartje.

Suzanne van HaaftenIndividuele begeleiding volwassenen